Het is helemaal niet zo eenvoudig om nieuwe deursloten uit te zoeken doordat er veel verschillende soorten zijn, terwijl ze ook nog eens allemaal hun eigen voor- en nadelen hebben. De sloten moeten bovendien extreem veilig zijn om inbrekers te voorkomen. Heb je al deuren gekocht? De deursloten moeten hier dan natuurlijk goed bij passen. Om het juiste slot te kiezen, kun je daarom de volgende tips toepassen. 

Mechanisch vs elektronisch 

Over het algemeen vinden mensen elektronische deursloten beter dan de mechanische exemplaren. Dit komt doordat je hiervoor geen sleutel nodig hebt, je gebruikt juist je vingerafdruk of code. Wel krijg je dan te maken met drie nadelen. De elektronische sloten zijn bijvoorbeeld in de meeste gevallen duurder dan de mechanische tegenhangers, terwijl ze ook nog eens vaak sneller kapot gaan. Daarnaast zijn ze niet zo veilig als je verwacht. Een elektronisch slot open maken is namelijk gemakkelijker dan het stelen van een sleutel.

Niet dezelfde sloten

Ga je je huidige sloten vervangen? Je wilt dan misschien dezelfde exemplaren weer in je deuren. Toch is dit niet altijd een goed idee doordat ze soms onveilig zijn, vooral het bekende voordeurslot wordt niet langer gebruikt in de moderne deuren. Als je dus een nieuwe achter- of voordeur laat plaatsen dan zal er ook een ander slot in komen. Ook de ouderwetse sloten met grote sleutels, oftewel de klaviersloten, worden niet meer gebruikt. Sterker nog, ze worden niet eens meer verkocht. Kies in dit geval dus voor andere deursloten!

SKG keurmerk

Je doet er goed aan om te kiezen voor cilindersloten die een goed SKG keurmerk hebben. Dit laat namelijk zien hoe veilig je deursloten zijn. Voor je huis is het SKG** kenmerk, als je erg luxe woont dan kun je beter kiezen voor SKG*** sloten. Dit is ook beter voor bedrijfspanden. Het zal dan erg lastig worden voor inbrekers om de deursloten te openen, terwijl je inboedel ook nog eens niet verzekerd is als je sloten hebt die niet goed genoeg zijn. 

Bijzetsloten

In sommige gevallen is het nuttig om nog meer bijzetsloten te hebben. Op je voordeur kun je bijvoorbeeld schuifjes plaatsen of andere kleine extra deursloten. Hierbij heb je twee manieren waarvoor je kunt kiezen. Zo zijn er sloten die meerdere slotpunten hebben. Over het algemeen kun je deze deursloten niet zelf installeren. Ook kan er gekozen worden voor losse bijzetsloten, zoals een haakje of nachtslot.