De energie stijgt dit jaar met maar liefst 86 procent, wat erop neerkomt dat huishoudens naar verwachting zo ongeveer het dubbele aan energiekosten betalen dan de jaren hiervoor. De gasprijzen zijn al hoger dan ooit, en dit zal volgens experts ook op de lange termijn voor meer problemen en veel meer kosten zorgen.

Energieprijzen stijgen

Het gas dat we in Europa gebruiken komt voor een groot deel, zo’n 40 procent, uit Rusland. Daar zijn we dus behoorlijk afhankelijk van. Het conflict tussen Oekraïne en Rusland zet nog even door, en dat zou er zomaar voor kunnen zorgen dat Rusland helemaal geen gas meer levert. Wat doet dat met de prijs die we voor energie betalen?

Lange termijn

Deze situatie zorgt op korte termijn nog niet voor zoveel problemen, afgezien van de energieprijzen die natuurlijk al flink zijn gestegen. Er is in ieder geval nog een voorraad voor aankomende winter. Toch kan de situatie rondom Rusland wel zorgen voor problemen op langere termijn. We gebruiken nu minder gas uit Rusland, en dat heeft geleid tot de huidige energieprijzen. Als Rusland daadwerkelijk de gaskraan dichtdraait, kan dat zorgen voor nog hogere energieprijzen.

Verschillende contractvormen

Een gemiddeld huishouden gaat 2800 euro betalen – in 2021 was dit nog 1321 euro. Een flinke stijging dus, die naar verwachting niet zomaar meer terugdraait. De rekeningen die per huishouden betaald worden, zullen naar verwachting wel flink uiteen liggen. Het hangt af van het verbruik en ook van het energiecontract dat is afgesloten. Heb je een contract vastgezet voor een langere tijd, zul je er nog niet veel van merken en misschien toch relatief goedkope energie blijven afnemen. Ook als je heel bewust bezig bent met energieverbruik en dit terugdringt, zul je als vanzelf een lagere energierekening hebben.

Energiebelasting

Er lijkt niets anders op te zitten dan rekening te houden met een flink hoger energiebedrag en je voor te bereiden op een tijd waarin de energieprijzen nóg meer zullen stijgen. Toch is er ook een klein beetje goed nieuws: de energiebelasting die we betalen gaat flink omlaag. Dit belastingvoordeel verlicht enigszins de hoge rekeningen. Heb je een energiecontract afgesloten voor langere tijd, zou het zelfs zo kunnen zijn dat je door dit belastingvoordeel tijdelijk minder gaat betalen voor energie.

De problemen lijken dus nog even voor ons uitgeschoven te worden. De gasvoorraad is voorlopig nog voldoende, en meer problemen lijken vooral afhankelijk te zijn van de situatie rondom Rusland en Oekraïne.